Onze bakkerij

 

We krijgen vaak de vraag; hoe ‘handgemaakt’ is HANDGEMAAKTBROOD nou echt?

 

Natuurlijk kunnen we zulke grote hoeveelheden deeg niet zelf kneden. Dat zou haast onmenselijk zijn. Maar voor het tot kneden komt, worden eerst alle ingrediënten met de hand afgewogen en bij de rest gemengd. De machine mengt het deeg.

 

Dat deeg bestaat uit zeer hoogwaardig onbewerkt graan. Onbewerkt betekent dus, dat er geen middelen zijn toegevoegd die het graan beter bewerkbaar maken. We gaan dus niet voor de makkelijke weg.

 

Wist je trouwens, dat gist is uitgevonden door de industrie om alles sneller te laten verlopen en zodoende meer geld te kunnen verdienen? Natuurlijk hebben wij bij HANDGEMAAKTBROOD wel broden op basis van gist, maar de meeste broden worden gemaakt door middel van een 35 jaar oude desemcultuur. Het zogenaamde moederdeeg!

 

Je zult begrijpen dat we niet alle geheimen van ons bakproces willen verklappen, maar daar komt geen hulpstof aan te pas, kan ik je zeggen.

 

Na een periode van zeer lange voorrijs, kan het deeg wennen aan de temperatuur in de bakkerij. Dit verschilt of het om zuurdesem of gistdeeg gaat.

Dan wordt het deeg in een machine gebracht, die er mooie afgewogen stukken van maakt.

Aan de band staan de bakkers, die het deeg per stuk in elkaar rollen, opbollen en voorzien van eventuele decoratie, zoals zaden en pitten. Dat opbollen is nodig om een spanning uit deeg te halen, zodat de deegstukken netjes afbaken en niet misvormd uit de oven komen. De deegstukken worden meteen op speciale doeken gelegd en in een verrijdbare kast gezet.

Na het opbollen en inrollen, komt de periode van narijs in speciale grote rijskasten. Hier gaat weer een lange tijd overheen.

Dan gaan de deegstukken vanaf het doek richting de steenoven. Sommige broden met karakteristieke scheuren in de korst, worden omgedraaid en ingesneden.

 

De koude kant van het deeg raakt de hete ovenlucht en scheurt prachtig open.

 

Deze steenovens, 44 op een rij, heeft de bakkerij logistiek zo ingericht, zodat er geen hiaten in het bakproces plaatsvinden. We kunnen dus heel erg veel bakken en zijn ze allemaal anders.

Tijdens de bakperiode worden de broden voor 90% gebakken, de rest doe jij!

 

Dus zoals je kunt lezen, geen grote machines en alleen maar handjes!