Wat doen wij tegen voedselverspilling?

"Wist je dat we jaarlijks bijna 41 kilo aan voedsel weggooien?"

DOOR TE SCHRIJVEN DAT RIJST, PASTA EN BROOD DE MEEST WEGGEGOOIDE VOEDINGSMIDDELEN ZIJN, VERTELLEN WE JOU NATUURLIJK NIETS NIEUWS. BROOD STAAT ‘MET STIP’ OP NO.1 OVERIGENS! EN DAT HOEFT HELEMAAL NIET!

We gooien met z’n allen nog steeds heel veel voedsel weg: een derde van al het geproduceerde voedsel verdwijnt in de vuilnisbak. De consument is daarbij de grootste verspiller. Die neemt 42% voor zijn rekening en gooit jaarlijks 41 kilo aan eten weg. En dan zijn er nog de supermarkten, horeca en andere instellingen.

Het gaat door de hele keten heen om zo’n 5 miljoen kilo voedsel per dag dat wordt weggegooid. “Als je bedenkt hoeveel dat per jaar is! Dat gaat om een rij vrachtwagens naar Spanje en weer terug. Allemaal goede producten die bedoeld waren om te eten.”

Brood is in Nederland dus het meest verspilde product: dagelijks vinden 300.000 broden hun weg naar prullenbak. Het doel is om voor 2030 de voedselverspilling in Nederland met de helft te verminderen. En dat is geen gemakkelijke opgave. 

Met HANDGEMAAKTBROOD zijn we in de fortuinlijke omstandigheid, dat wij brood op een dermate ambachtelijke wijze met de hand vervaardigen, dat broden 12 tot 24 uur en soms wel 48 uur rijzen. Dat is extreem lang, vergeleken met 3 á 4 uur voor productiebrood. 

 

1151

Het gevolg is, dat er heel veel vocht achterblijft in het brood. En daardoor kun je ons brood meerdere malen afbakken. Niets weeggooien dus! Hierbij nog enkele tips:

– BROOD IN EEN GOEDE DICHTE PLASTIC ZAK IN DE KOELKAST BEWAREN, DAN BLIJFT HET VOCHT GOED IN HET BROOD.

– AFGEBAKKEN- EN ONAFGEBAKKEN BROOD KAN PRIMA BIJ ELKAAR, GRAAG ZELFS.

– MITS KOEL BEWAARD KAN HET WEL 10 DAGEN IN DE KOELKAST BLIJVEN.

– GEWOON WEER OPNIEUW AFBAKKEN 10 MINUUTJES OP 200C.

(EN DAT ALLEMAAL ZONDER CONSERVERINGSMIDDELEN, E-NRS ETC).

En zo doen onze winkels en marktbakkers het ook. Zij bakken enkele stuks af en leggen de ongebakken broden er naast. Zijn de gebakken broden verkocht, dan bak je weer nieuwe af. Of je vraagt aan de klant of ze zelf willen bakken. Op die manier doe je elkaar een plezier!

 

Tips & tricks

– Zet het brood na bezorging meteen in de vriezer.
– Ontdooi het brood voor het beste afbakresultaat.
– Houd voor het brood de volgende afbaktijden aan:

10 MINUTEN VOOR GROOT BROOD OP 200 GRADEN
8 MINUTEN VOOR KLEIN BROOD OP 200 GRADEN

En voor Croissants de volgende afbaktijden:

18 MINUTEN VOOR CROISSANTS OP 180 GRADEN

– Let op: Heb je een professionele horeca-oven? Test dan eerst de afbakprocedure en begin op een lagere temperatuur en kortere baktijd!

– HANDGEMAAKTBROOD bak je dus het beste ontdooid af, maar bevroren kan natuurlijk ook.

– Gooi niet verkocht of niet gebruikt brood in je keuken niet weg, maar doe het terug in de zak en bewaar het in de koelkast. Opnieuw opbakken gaat prima met HANDGEMAAKTBROOD.

– We hebben alle respect voor een kleine vriesruimte of krappe opslag, maar ook de bezorgers van HANDGEMAAKTBROOD hebben ook tijd nodig om bij jou te komen. Bestel daarom alsjeblieft niet op het aller-laatste-moment!

– Check even de afleverdagen- en tijden dat we bij jou in de buurt zijn. Dat voorkomt teleurstellingen.

Heb jij nog een goeie tip waarmee je het weggooien van brood kunt tegengaan? Mail ‘m aan ons door, dan maken we er een mooi artikel over.

"HANDGEMAAKTBROOD, te lekker voor beleg!"

© 2022 Handgemaaktbrood. Alle rechten voorbehouden

× Available from 08:00 to 22:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday